در مقالات قبلی مواردی مانند سوله مرغداری و پوشش سقف سوله صنعتی را بررسی کردیم. سوله های سردخانه ای ابزار مهمی در زنجیره تامین و ذخیره سازی محصولات غذایی فرآوری شده و تازه هستند. این فضا که از بسیاری جهات مانند یخچال عمل می کند، انواع مواد غذایی را برای حفظ کیفیت و ماندگاری بهتر، نگهداری کرده و نقش مهمی در تهیه و حمل و نقل ایمن مواد غذایی در شرایط مختلف ایفا می کند. بنابراین برای نصب تجهیزات ویژه و فراهم کردن محیطی بهداشتی و مناسب برای نگهداری محصولات غذایی، سوله سردخانه استاندارد مورد نیاز است. هنگام ساخت سوله سردخانه باید قوانین و نکات مهمی را رعایت کرد که در این مقاله از آراد تجارت ایده نگر به آن ها اشاره خواهیم کرد.

سوله سردخانه چیست؟

سردخانه عموما ساختمانی است که به صورت دائم یا موقت مورد استفاده قرار می گیرد و دارای تجهیزات مختلفی در زمینه سردخانه می باشد. سوله های سرخانه ای اغلب برای نگهداری انواع غذاهای فاسد شدنی استفاده می شود. از طرفی می توانید سوله سردخانه را یخچال بزرگی در نظر بگیرید که هوای خنک را برای اهداف مختلف تولید می کند. انبار سرد برای نگهداری میوه ها، سبزیجات، محصولات لبنی، گوشت و غیره مهم است. فضای داخلی این نوع سوله ها برای نگهداری مواد غذایی فوق الذکر ایده آل است. سال هاست که از سردخانه برای نگهداری محصولات غذایی استفاده می شود. این سوله ها نقش موثری در صادرات و واردات محصولات مختلف دارند.

انواع سوله سردخانه

سردخانه ها به دو دسته سردخانه زیر صفر و سردخانه بالای صفر تقسیم می شوند.

سوله سردخانه ساب زیرو یا طولانی مدت

سوله ساب زیرو به سوله هایی گفته می شود که دمای آنها معمولا بین ۰ تا منفی ۲۵ درجه سانتی گراد است. از این سوله ها برای نگهداری و انجماد مواد غذایی فاسد شدنی کاربرد دارند. این غذاها شامل گوشت، مرغ، ماهی و بستنی است. سوله های ذخیره سازی زیر صفر یا معمولاً برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی فله استفاده می شوند. به همین دلیل است که به آنها سوله های سردخانه ای بلند مدت نیز می گویند.

سوله بالای صفر سردخانه ای یا سوله کوتاه مدت

با هدف نگهداری اقلامی که نیاز به دمای پایین دارند تا کیفیت اولیه را حفظ کنند، مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع، به دلیل دمای پایین این سوله ها می توان مواد غذایی را برای مدت کوتاهی نگهداری کرد. این دوره معمولاً بین 1 تا 15 روز است، پس از آن، غذا ممکن است فاسد شود. به همین دلیل به آنها سردخانه های کوتاه مدت گفته می شود.

روش ساخت سوله سردخانه

روش ساخت سوله سردخانه

برای ساخت سوله سردخانه سه روش مختلف وجود دارد. اگر طول سوله زیاد باشد باید از روش خرپایی استفاده کرد. بهترین روش ساخت سوله سردخانه ای روش خرپایی است که محدودیت خاصی در دهانه های بزرگ ندارد. مصرف فولاد با این روش بسیار کمتر است که به کاهش هزینه های کلی کمک می کند. از طرفی وزن سازه بسیار کمتر از بقیه روش ها است.
نوع دوم، سوله یو بی ام است که البته چندان کارایی ندارد. به زبان ساده تر، ساخت سردخانه با استفاده از سوله های UBM مناسب نیست زیرا در این سوله ها در ساختار سوله، مواد عایق و تجهیزات مختلف مسائل بهداشتی رعایت نمی شود.
و اما از سوله تیر ورقی تیر برای سالن های بدون ستون استفاده می شود. امروزه استفاده از سوله های چوبی به دلیل هزینه بالای آن ها کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

نکات احداث سوله

قبل از طراحی و ساخت سوله سردخانه توجه داشته باشید؛ زمینی که انبار سردخانه در آن ساخته شده است باید از پایداری بالایی برخوردار باشد. نکته دیگر محل قرارگیری کندانسور سردخانه است زیرا کندانسور وظیفه خنک سازی دمای سردخانه را بر عهده دارد و باید در قسمتی از اواپراتور قرار گیرد که در معرض گرما و تشعشعات خورشیدی نباشد تا بتواند سوله را به بهترین شکل خنک و منجمد کند. همچنین محل صحیح آن به طور موثری مصرف برق و فشار خازن را کاهش می دهد. در عین حال، تامین انرژی برق مصرفی و ژنراتور نیز مهم است. تجهیز سردخانه به ژنراتور پشتیبان کاملاً ضروری است زیرا با قطع برق اصلی سیستم برق پشتیبان فعال می شود و از خراب شدن مواد غذایی و ایجاد آسیب های جبران ناپذیر جلوگیری می کند. این در حالی است که نزدیکی کمپرسور و دماسنج سردخانه نیز برای تسهیل تنظیم دمای سردخانه ضروری است.

ساخت سوله سردخانه

ساخت سوله سردخانه

هنگام طراحی و ساخت یک سردخانه عوامل مختلفی باید در نظر گرفته شود. توجه به نکاتی مانند شرایط منطقه، احتمال سیل خیز بودن، نوع ظرفیت، تجهیزات و سیستم های تهویه مطبوع در ساخت سوله سردخانه ای بسیار مهم هستند. ساختمان ها از نظر سبک و ظاهر، مصالح ساختمانی و روش های ساخت متفاوت هستند. مهندسین و کارشناسان با در نظر گرفتن تمامی جوانب از جمله عملکرد محصول و بودجه تولید، اقدامات لازم را برای طراحی و ساخت سوله سردخانه انجام می دهند.

هزینه تقریبی ساخت سوله سردخانه

هزینه ساخت چنین سوله هایی بسته به متراژ و مساحت آن ها متفاوت است. البته هر چه متراژ و مساحت سوله بیشتر باشد هزینه ساخت آن نیز بیشتر می شود. به طور کلی قیمت هر متر مربع سوله با توجه به نوع و ارتفاع سوله تعیین می شود. وقتی دهانه ریخته گری بزرگتر باشد، وزن سازه افزایش می یابد. به این ترتیب قیمت نهایی بالاتر خواهد بود. از طرفی استفاده از روش سوله سازی سردخانه ای تیر ورقی برای کارفرما هزینه بیشتری دارد.

سخن نهایی

عوامل مختلفی مانند دمای اتاق سرد، مساحت زمین، جغرافیای منطقه، نوع محصول و غیره و بودجه نیز در ساخت سوله بسیار مهم هستند. از این رو طراحی انواع سوله سردخانه بسیار تخصصی و از حساسیت بالایی برخوردار است. این نوع سوله به عنوان یک نقطه مهم در زنجیره تامین مواد غذایی مورد مطالعه قرار گرفته است. مطالعه ساختار و عملکرد این سوله های کاربردی نقش ویژه آنها را در حفظ کیفیت و بهره وری محصول برجسته می کند.

سوالات متداول

  1. چرا رعایت اصول نظافت و ضدعفونی سوله سردخانه قبل و بعد از هر بارگیری بسیار مهم است.؟
    گاهی برخی از غذاها تا شش ماه ماندگاری دارند و برخی دیگر ماندگاری بیشتری دارند. پس از بارگیری سردخانه، ضدعفونی و آفت زدایی سوله ضروری است.
  2. ترموگراف چه کاری انجام می دهد؟
    وظیفه نمایش دمای سوله را بر عهده دارد و تغییر دمای افت را در هر نقطه نشان می دهد.
  3. مزایای استفاده از سوله سرخانه چیست؟
    بیشتر شرکت ها و کارخانه های فرآوری مواد غذایی از این سوله ها برای افزایش سودآوری و بهره وری استفاده می کنند( آنها از نظر بهداشتی مورد تایید هستند).
لطفا به این مطلب امتیاز دهید